Juryrapport | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017


Juryrapport Over Hoop Prijs 2023

De Over Hoop Prijs 2023 gaat naar het klimaatproject
De Regenmaker van Kees Klomp.

Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt door Stichting Over Holland en is bestemd voor een initiatief dat in het voorgaande jaar in positieve zin iets wezenlijks overhoop haalde op het grensvlak van cultuur en maatschappij. De prijs ging eerder naar Sociëteit Sexyland, de Bedside Singers Amsterdam, het platform Zetje In, de SunGlacier van Ap Verheggen, en Het Amsterdams Lyceum en Defne Çelik.

Kees Klomp woont midden in de natuur in het Drentse dorpje Drouwen. Hij was lector betekeniseconomie aan de Hogeschool Rotterdam, tot hij begin dit jaar aantrad als programmamanager Agency bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij is ook de vader van Finn (10), die hem twee jaar geleden vroeg waarom er op school nooit werd gepraat over klimaatverandering. Klomp vroeg het aan de juf, en daarna aan basisscholen in het hele land. Het antwoord was steeds: ‘We willen kinderen niet ongerust maken’ én ‘we willen geen boze ouders op bezoek krijgen omdat we hun kinderen ongerust hebben gemaakt.’ Terwijl Klomp zeker wist dat Finn lang niet het enige kind was dat besefte dat de wereld in brand staat – en zich afvroeg wat het daaraan kon doen.

Klomp herinnerde zich een (inheems) oerverhaal over een klein vogeltje en een bosbrand. Alle kleine dieren ontvluchten het bos en vinden dat de grote dieren de brand maar moeten blussen. Maar Olla het vogeltje vliegt op het vuur af, neemt een druppel water uit het meer in haar bek en laat dat los boven de brandende bomen. Tssss… De andere dieren laten zich door haar moed overtuigen. En doen mee. ‘Wat begon als één druppel water, werd zo uiteindelijk een grote, lange, natte regenbui die de bosbrand doofde!’

Het oerverhaal werd een kinderboek mede dankzij Marcel Kampman en zijn uitgeverij Postcast. Stang Gubbels verwerkte als een beeld-dj de tekeningen van honderd basisschoolkinderen in de illustraties. Frum van Egmond maakte er een onderwijspakket bij en bekende Nederlanders spraken het boek als podcast in. Iedereen deed kosteloos mee. De eerste 20.000 boekjes, gratis verspreid op basisscholen, waren snel op. Dankzij de Triodos Bank werd de oplage nog eens verdubbeld.

‘Zo werkt verandering,’ zegt Klomp. ‘Dat is uiteindelijk een verhaal van hoop. Hiervoor is het in de eerste plaats nodig dat mensen geraakt worden door de realiteit en de urgentie voelen om in actie te komen. Op dat moment moet er handelingsperspectief zijn. Want als jij eenmaal beseft wat er aan de hand is, dan wil je een onderdeel worden van de oplossing. En daar komt hoop bij kijken. Hoop is voor mij namelijk een werkwoord.’

Het klimaatproject De Regenmaker is bedoeld voor de jongste generatie. Klomp wil dat het boekje straks wordt verspreid en voorgelezen op alle basisscholen in Nederland. Intussen wordt er hard gewerkt aan de volgende stap: De Regenmaker Musical. Communicatie-studenten van de Windesheim Hogeschool in Zwolle namen dit initiatief, omdat zij het belangrijk vinden om leerlingen maatschappijkritische eindmusicals aan te kunnen bieden.

De jury van de Over Hoop Prijs heeft grote bewondering voor het klimaatproject De Regenmaker van Kees Klomp en de plannen om dit verhaal van collectieve actie verder te verspreiden. Nu als boek inclusief een onderwijspakket, straks ook als eindmusical op de basisscholen. Het initiatief is een toonbeeld van het geloof dat verandering mogelijk is als mensen zich niet onterecht laten geruststellen en bereid zijn om gezamenlijk de bestaande orde overhoop te halen. Dit alles maakt dit klimaatproject de unaniem gekozen winnaar van de Over Hoop Prijs 2023.

De jury – bestaande uit Jan Christiaan Braun (voorzitter), Irma Boom, Defne Çelik (de winnares van 2022), Aukje Dekker, Rixt Hulshoff Pol en Chris Keulemans – ontving in totaal 127 voordrachten.

De Over Hoop Prijs 2023 wordt op 24 mei 2024 uitgereikt in de Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Naast het klimaatproject De Regenmaker bestond de shortlist van de Over Hoop Prijs 2023 uit:

Stichting Aanpoten met als doel om op een zo simpel mogelijke manier de biodiversiteit in Nederland te helpen herstellen door het aanplanten van inheemse struiken en bomen.

Ramsey Nasr die in de Volkskrant een belangrijk opiniestuk schreef over de oorlog in Gaza en Israël: ‘Kennen we de naam van elk Palestijns slachtoffer?’

Saskia Stolz die met haar kunstproject Stille Strijd door het land reist om de taboes rondom depressie en zelfdoding onder jongeren te doorbreken.  

Extinction Rebellion die een compleet symfonieorkest bijeenbracht om tijdens de bezetting van de A12 in Den Haag Beethoven te spelen.